“Święto Pieczonego Ziemniaka i Dyni” już za nami

0
432
fot. UG Wojaszówka

W sobotę (9.09) w Łękach Strzyżowskich (Gm. Wojaszówka) odbyło się “Święto Pieczonego Ziemniaka i Dyni”. W czasie imprezy atrakcji dla dzieci i dorosłych nie brakowało. Dużą popularnością wśród publiczności cieszył się konkurs związany z wyborem Największej i Najpiękniejszej Dyni w Gminie Wojaszówka. 

W tegorocznym konkursie na Największą i Najpiękniejszą Dynię w Gminie Wojaszówka  udział wzięło 10 sołectw. Każdy z sołtysów, tak jak w ubiegłym roku, miał za zadanie wyszukać w swojej miejscowości Gospodarza, który wyhodował największą dynię. Wytypowana i zgłoszona przez sołtysa dynia została naznaczona przez pracownika Urzędu Gminy specjalnie przygotowaną na cele konkursu pieczęcią przedstawiającą herb gminy – tylko oznaczone dynie brały udział w konkursie. W dniu konkursu dynie również zostały oznakowane nazwą „swojej” miejscowości.

Warzywa prezentowały się okazale, zarówno pod względem wielkości jak i od strony estetycznej – przystrojone i wymalowane. Jury w składzie:  Helena Słowik,  Marian Gardzina oraz Anna Kędra dokonało pomiaru dyń – biorąc pod uwagę średnią arytmetyczną dwóch pomiarów – obwodów równikowego i południkowego. W konkursie przyznano dwa I miejsca, II oraz III. Różnica pomiarów zwycięskich dyni wynosiła zaledwie 0,5cm, co przesądziło o przyznaniu dwóch pierwszych miejsc. Każdy z uczestników konkursu, zarówno gospodarz jak i Sołtys zostali nagrodzeni pamiątkowymi dyplomami oraz nagrodami w postaci grabi lub motyki, które wręczył Wójt Gminy Wojaszówka.

Wyniki konkursu na największą dynię:

I   miejsce Wojkówka – gospodarz Państwo Katarzyna i Wojciech Gazda (średnia 180,5cm)
I    miejsce Przybówka – gospodarz Państwo Anna i Marian Koniccy (średnia 180 cm)
II  miejsce Wojaszówka – gospodarz Pani Małgorzata Jurgowian (średnia 155cm)
III  miejsce Łęki Strzyżowskie – gospodarz Pani Maria Panek (średnia 150,5cm)

Uwagę uczestników imprezy przykuł również straganik, na którym Pan Wojciech Gazda prezentował ozdobne kolorowe dynie oraz wyroby z pszczelego wosku. Ponadto jadalne odmiany można było skosztować oraz poznać tajniki uprawy tego wartościowego warzywa.

Dynia posiada wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych, których nie sposób przecenić. To warzywo bogate w minerały, zwłaszcza potas, fosfor, wapń czy magnez, błonnik i karoten. Pestki dyni to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jej miąższ  zawiera szereg potrzebnych nam witamin m. in. A, E i K, C czy witaminy z grupy B, a przy tym ma niewiele kalorii, dzięki czemu jest szeroko stosowana w kuchni fit.

Dla najmłodszych uczestników przygotowano szereg zabaw i konkursów, w których wykazali się oni duża kreatywnością i pomysłowością. Każde dziecko zostało nagrodzone drobnym upominkiem za wspólną zabawę. Ponadto dzięki firmie Cellfast każdy chętny mógł wznieść się balonem. Ważnym punktem na tegorocznej imprezie były stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Wojaszmowka. Panie przygotowały przepyszne dania, których głównymi składnikami były oczywiście ziemniak i dynia. Dania przyciągały tłumy dzięki pięknej prezentacji, zapachom no i przede wszystkim dzięki nieocenionym walorom smakowym.

Po części oficjalnej rozpoczął się festyn. Na scenie zagrał zespół MIKADO.

źródło: wojaszówka.pl

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ